broer - zus 12 - 18 > mensen die je helpen > ziekenhuis

Als  je broer of zus in het ziekenhuis ligt, wordt het voor jou thuis ook anders. Er is waarschijnlijk een oppas in huis of je gaat vaker logeren bij een vriend/vriendin/opa of oma. Maar jijzelf bent misschien ook regelmatig in het ziekenhuis.

  • Soms kan het lijken of je in de weg zit. Misschien is het handig om af en toe eens bij een vriend of vriendin te gaan logeren. Bespreek dat met je ouders.

  • Bedenk leuke dingen om van thuis mee te nemen als je bij je zieke broer of zus op bezoek gaat. Jij weet het beste wat hij of zij leuk vindt. Er is vast iets waar je ouders niet aan denken. Bijvoorbeeld een pokergame of een gaaf computerspel. Neem ook iets voor jezelf mee om je te vermaken.

  • Misschien ben jij wel heel handig op de computer en kun je voor je broer of zus in het ziekenhuis coole muziek downloaden. Jij weet waarschijnlijk het beste wat je broer of zus wil horen.

  • Misschien willen jij en je broer of zus wel dat jij een nachtje bij je broer of zus blijft logeren in het ziekenhuis,  in plaats van een van je ouders. Kunnen jullie samen even praten over dingen die je ouders niet hoeven te horen, zoals liefdeszaken. Overleg dit met je ouders en vraag aan de verpleging of dit kan.

  • Jij bent er ook nog, en ook voor jou is het fijn samen met je ouders te kunnen zijn. Misschien kun je een familielid of kennis vragen op bezoek te gaan op een tijdstip dat jij dan rustig samen met je ouders een hapje kunt eten en bij kunt praten.