broer - zus 12 - 18 > mensen die je helpen > huisarts

Ook als je zelf niet echt ziek bent, is de huisarts er ook voor jou. Want het kan zijn dat jij ook last hebt van de ziekte van je broer of zus. Hoofdpijn, moeheid, slecht slapen; dat kan je zomaar gebeuren. Praat dan met je huisarts.

  • Soms loop je vast in je eigen gedachten, zorgen en vragen. De huisarts is er niet alleen voor je zieke broer of zus of je ouders maar ook voor jou. Je kunt zelf een afspraak met je huisarts maken om je zorgen te bespreken. Dat is geen enkel probleem.

  • Hij of zij weet de weg naar mensen die hetzelfde meemaken als jij. Dat heet lotgenotencontact. Soms lucht het enorm op om eens te praten met andere jongeren die ook een zieke broer of zus hebben. Kijk ook eens op www.bijzonderebroerofzus.nl

  • Misschien heb je zelf wel klachten gekregen door je zorgen of spanningen in huis. Dan kun je praten met de huisarts, dat kan al helpen. Ook kan de huisarts je verwijzen naar iemand die jou nog beter kan helpen.  Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Anders kun jij niet goed voor anderen zorgen.

  •  Zou het niet superleuk zijn om met je ouders en je broers en zussen lekker op vakantie te gaan om weer extra energie te krijgen in deze moeilijke tijd? Of gewoon een dagje even lekker samen eruit. De huisarts kan je helpen om je hierbij aan te melden door middel van een brief. Je kan dit ook samen met je ouders regelen.