broer - zus > 12 jaar > mensen die je helpen > kinderthuiszorg

Een verpleegkundige die thuis voor jouw zieke broer of zus komt zorgen weet door haar werk wat zieke kinderen en jongeren nodig hebben aan verzorging of medicijnen. Dat is fijn voor je ouders, want zorgen voor jouw zieke broer of zus is soms veelwerk. Ook voor jou kan het handig zijn, want doordat die verpleegkundige er is, hebben je ouders meer energie over. Maar wat betekent dit voor jou?

  • Als de kinderverpleegkundige voor je broer of zus zorgt, hebben je ouders meer tijd voor jou. Zo’n verpleegkundige weet ook veel. Als jij vragen hebt die je broer of zus of je ouders niet precies weten, kan ze het jou of je ouders nog eens uitleggen. Ze heeft vaak ook goede tips over bijvoorbeeld een boek over een zieke broer of zus. Kijk maar eens in de boekenkast op deze site. Daar vind je heel veel mooie boeken.

  • De verpleegkundige heeft ook tips voor jou als je het fijn vindt om te helpen. Je kunt misschien helpen een handmassage te geven. Zij kan je ook helpen met het bedenken wat je samen met je zieke broer of zus kunt doen. Soms denk je dat dingen niet (meer) kunnen, maar er kan vaak veel meer dan je denkt.

  • Ook jij bent heel belangrijk. En dat weet die verpleegkundige ook. Zij vindt het vaak ook leuk om jou wat extra aandacht te geven. Samen even lekker kletsen bijvoorbeeld, of gamen. Dit kan dan als jouw broertje of zusje bijvoorbeeld aan het rusten is.

  • Misschien wil je wel eens aan iemand kwijt dat jij je zorgen maakt of dat je verdrietig bent. Ook daarvoor kun je bij de verpleegkundige terecht. Ze snapt dat het voor jou ook moeilijk is, dat het niet jouw schuld is en dat je ook gewoon vrolijk mag zijn en aan jezelf mag denken. Ze kan je ook helpen  als je met andere broers en zussen van zieke kinderen wil praten. Daar zijn websites voor en cursussen en leuke boeken.

  • Als er vaak een verpleegkundige thuis is, voel je je misschien ook niet altijd op je gemak. Je mag je best terugtrekken op je kamer of een andere fijne plek in huis. Als je er echt last van hebt, vertel het dan tegen je ouders, zodat je samen kunt bedenken wat hieraan te doen is. Want jij moet je wel gewoon thuis kunnen blijven voelen.

Voor boeken kan je in de boekenkast op deze site kijken. Als je met andere broers of zussen wilt praten dan kun je kijken op www.bijzonderebroerofzus.nl of op de site van de patientenvereniging van de ziekte die je broer of zus heeft.

  • Misschien heeft je broer of zus een grote wens. En heb jij een idee om dit met jullie gezin samen te beleven. De verpleegkundige kan je helpen om dit voor elkaar te krijgen.