broer - zus 12 - 18 > mensen die bij je horen > oppas

Bij veel jongeren is een oppas in huis, omdat de zieke broer of zus niet alleen kan blijven. Ook al is de oppas niet voor jou bedoeld, hij of zij zal best ook wat aandacht aan jou besteden, terwijl je zelf geen oppas meer nodig hebt. Hoe is dat voor jou? Soms vinden jongeren zo’n oppas vervelend. Het kan ook voordelen hebben. De oppas geeft je misschien wel net wat extra aandacht of je mag iets meer van de oppas dan van je vader en moeder! Tja, probeer er gewoon het beste van te maken. Spreek met de oppas af wat jij fijn vindt en wat je liever niet wilt.

  • Jongeren merken soms dat het gemakkelijker is om aan de oppas te vertellen hoe je je voelt. Dat is heel normaal en mag je gerust doen. Als je er maar met iemand over kunt praten.

  • Als je een nieuwe oppas krijgt, die je nog niet zo goed kent, kost het even tijd om elkaar te leren kennen. Je kunt samen met de oppas en je zieke broer of zus een ‘wie ben jij’-interview doen. Schrijf of bedenk vragen over wat je wilt weten van de oppas. En de oppas bedenkt vragen over wat hij of zij over jou wil weten. Daarna interview je elkaar. Verzin ook eens wat gekke vragen, zoals: als je op vakantie gaat en je mag maar drie dingen meenemen: wat zou je dan meenemen? En: als je één miljoen euro zou winnen, wat zou je dan allemaal met het geld doen?