broer - zus 12 - 18 jaar > jouw gezin > broer - zus

Broer of zus zijn van iemand die ernstig ziek is, kan erg moeilijk zijn. Mensen weten vaak niet wat jij meemaakt en hoe het voelt. Dan moet je er gewoon over praten. Dan snappen mensen het meestal wel.

  • Het kan fijn zijn om met andere broers en zussen te praten over wat jij meemaakt. Je bent namelijk niet de enige (al lijkt dat misschien wel zo). Je kunt hier meer over vinden op bijv. www.brussenboek.nl en www.bijzonderebroerofzus.nl. Er zijn ook groepen, waar jongeren onder begeleiding met elkaar praten en samen activiteiten ondernemen. Hierover kun je informatie vinden op www.opkoers.nl, via een patiëntenvereniging of via Stichting Mee.

  • Word jij wel eens wakker van je broer of zus? Daardoor kun je zelf ook sneller moe worden en ben je misschien ook sneller boos. Vertel je vader en moeder dat je ’s nachts niet goed kunt slapen. Geef dit ook op school aan bij je mentor, zodat die ook begrijpt dat je niet zo fit bent op school. Misschien kun je ook af en toe ergens gaan logeren, zodat je een keer goed kunt uitrusten.

  • Als je broer of zus ziek is, kun je daar verdriet van hebben. Misschien niet altijd, maar soms wel. Dat is niet raar. Het kan fijn zijn om even bij iemand uit te huilen of om in een dagboek op te schrijven waar je verdrietig van wordt. Je kunt het ook delen met iemand die je vertrouwt. Vind je dat moeilijk? Het kan makkelijker zijn om over je gevoelens te praten via chat. Het belangrijkste is, dat je er niet mee blijft zitten.

  • Er zitten soms ook leuke kanten aan een zieke broer of zus hebben. Dat klinkt misschien gek, maar toch merk je dat soms. Je mag bijvoorbeeld gewoon in de schoolperiode een dagje naar een pretpark of je hoeft niet in een rij te wachten. En misschien ontmoet je wel bekende mensen. Daar mag je ook gewoon van genieten. Dat heb jij ook verdiend.

  • Er kunnen best dagen zijn dat je het zat bent en dat je het niet leuk meer vindt thuis. Noem dan voordat je gaat slapen vijf leuke dingen van die dag op. Als je hoofd druk bezig is om leuke dingen te bedenken, is het veel moeilijker om je daarnaast ook nog zorgen te maken.