broer - zus < 12 jaar > mensen die je helpen > huisarts

Een meisje vertelde: ”Ik snap niet zo goed wat de ziekte van mijn broertje betekent. Ik zie mijn moeder wel eens huilen en wil haar niet lastig vallen met mijn vragen want dan wordt ze vast weer verdrietig.” Misschien heb jij dat ook wel. Heb jij het gevoel dat jij moet zorgen dat je vader en moeder niet verdrietig zijn? Als je een ziek broertje of zusje hebt, helpt de dokter voor hem of haar te zorgen, maar jij bent er ook nog. Jij kunt je ook bang of boos voelen. De dokter is er ook voor jou.

  • Doordat je broertje of zusje ziek is, komt de dokter wat vaker bij jullie thuis. Misschien heb jij ook wel dingen die je moeilijk vindt om aan je vader en moeder te vragen. Het is ook jouw dokter en je kan dus gerust vragen stellen. De dokter kan je heel duidelijk uitleggen wat je wilt weten.

  • Misschien slaap jij wel slecht omdat je je zorgen maakt. Of ben je soms moe of zelfs boos. Dat is niet gek; andere broertjes en zusjes van zieke kinderen hebben dat ook wel eens. De dokter heeft goede ideeën hoe je beter kunt slapen of hij weet mensen met wie je over je boosheid kunt praten. Kijk ook maar eens op www.bijzonderebroerofzus.nl.

  • Er zijn wel eens broertjes of zusjes van zieke kinderen die door hun zorgen buikpijn of hoofdpijn krijgen. Dat is helemaal niet raar. Je huisdokter weet dat en kan je helpen om over je zorgen te praten.

  • Veel kinderen vragen zich wel eens af of zij dezelfde ziekte kunnen krijgen als hun broer of zus. Je mag dat gerust vragen aan de huisarts. Die weet het antwoord zeker.