broer - zus < 12 jaar > mensen die je kent van > school

Op school weet vast iedereen dat je een zieke broer of zus hebt. Je wordt misschien wel vaak gevraagd hoe het met je zieke broer of zus is. Maar vragen ze ook hoe het met jou gaat? Dat hoeft natuurlijk niet elke dag maar het is wel fijn om eens even niet alleen maar broer of zus te zijn, maar gewoon jezelf, toch?

Hier vind je wat tips die je hierbij kunnen helpen.

  • Als je wilt, kun je op school een keer vertellen over de ziekte van je broer of zus. Dan kun je ook precies vertellen wat jij daarvan merkt bij jou thuis. Bijvoorbeeld dat altijd een van de twee – of je vader of je moeder - thuis is. Of dat je vader en moeder vaak met je broer of zus naar het ziekenhuis moeten. En dat je soms moet meehelpen thuis.

  • Krijg je van school altijd de post van je zieke broer of zus mee naar huis en vind je dat niet fijn? Dan mag je dat gewoon vertellen tegen je vader en moeder of tegen je juf of meester. Als je het juist wél fijn vindt om op die manier te helpen, dan is dat natuurlijk ook prima.

  • Soms denk je zoveel aan je broer of zus, dat je moeilijk kunt opletten in de klas. Dat is heel normaal. Je juf of meester kan dit niet altijd aan jou zien, maar wil er wel rekening mee houden. Je kunt samen met je juf of meester iets afspreken om te laten weten dat het even niet zo goed gaat. Je legt bijvoorbeeld een rood potlood op je tafel of iets anders. Alleen de juf  of meester en jijzelf hoeven dat te weten, het is jullie geheime code.

  • Soms heb je misschien het gevoel dat je op school juist even alles kunt vergeten van thuis. Dat is heel logisch en helemaal niet erg. Naar school gaan en spelen met vriend(inn)en zorgt ook voor afleiding.

  • Het is helemaal niet raar als je ook wel eens een onvoldoende haalt. Als je gewoon je best doet is dat niet erg, hoor. Sommige kinderen willen soms extra hun best doen om hun vader en moeder blij te maken. Dat kan, maar het is niet de bedoeling dat je daardoor veel te hard werkt.