broer/zus < 12 jaar > mensen die bij je horen > vrienden

 

Als je bij vriendjes of vriendinnetjes speelt, ben je soms even helemaal weg van thuis en hoef je alleen maar aan spelen te denken. Daar kun je echt van opknappen.

 

  • Veel kinderen spelen liever bij een vriendje of vriendinnetje, omdat ze dan minder rekening hoeven te houden met hun zieke broer of zus. Het kan ook lastig zijn om thuis met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes af te spreken als ze je zieke broer of zus nog niet kennen. Het helpt als je van tevoren al vertelt over je zieke broer of zus en over de ziekte. Leg uit wat je broer of zus anders maakt en ook wat er leuk is aan je broer of zus. Als je vrienden dat al weten, hoef je er niet meer over te praten als ze komen spelen.

  • Lekker spelen met je eigen vrienden en vriendinnen is fijn, omdat je dan lekker kunt doen wat jij leuk vindt. Geniet ervan!

  • Vrienden heb je extra nodig als je het moeilijk hebt. Jouw vrienden of vriendinnen weten vaak niet precies hoe het is om een zieke broer of zus te hebben. Dat moet je dan wel even uitleggen. Dan kunnen ze je ook helpen.

  • Sommige kinderen worden wel eens gepest omdat ze een zieke broer of zus hebben. Als jij voelt dat je gepest wordt, vertel dit dan aan je vader en moeder of aan je juf of meester. Blijf er niet mee zitten. Dit hoef je niet zelf op te lossen.