broer/zus < 12 jaar > jouw gezin > broer - zus

Broer of zus zijn van iemand die ziek is, kan erg moeilijk zijn. Mensen weten vaak niet wat jij meemaakt en hoe het voelt. Dan moet je er gewoon over praten. Dan snappen mensen het meestal wel

  • Het kan fijn zijn om met andere broers en zussen te praten over wat jij meemaakt. Je bent namelijk niet de enige (al lijkt dat misschien wel zo). Je kunt hier meer over vinden op www.bijzonderebroersenzussen.nl. Er zijn ook groepen, waar kinderen met elkaar praten en samen dingen doen. Hierover kun je van alles vinden op www.opkoers.nl of via verenigingen van mensen met dezelfde ziekte als je broer of zus.
  • Word jij wel eens wakker van je broer of zus? Daardoor kun je zelf ook sneller moe worden en ben je misschien ook sneller boos. Vertel je vader en moeder dat je ’s nachts niet goed kunt slapen. Vraag ze ook of ze dat aan je meester of juf op school willen vertellen. Dan begrijpt de juf of meester dat je niet zo fit bent op school. Misschien kun je ook af en toe een nachtje gaan logeren, zodat je een keer goed kunt uitrusten.

  • Als je broer of zus ziek is, kun je daar verdrietig over zijn. Misschien niet altijd, maar soms wel. Dat is niet raar. Het kan fijn zijn om even bij iemand uit te huilen. Ook helpt het om in een schrift of een dagboek op te schrijven waar je verdrietig van wordt. Je kunt ook tegen je vader en moeder vertellen dat je je soms verdrietig voelt. Blijf er niet alleen mee zitten.

  • Er zitten soms ook leuke kanten aan een zieke broer of zus. Dat klinkt misschien gek, maar veel kinderen merken dat. En het klopt ook. Soms mag je tijdens schooldagen gewoon een dagje naar een pretpark of hoef je niet in een rij te wachten. En misschien ontmoet je wel bekende mensen. Daar mag je ook gewoon van genieten.

  • Er kunnen best dagen zijn dat je het zat bent en dat je het niet leuk meer vindt thuis. Noem dan voordat je gaat slapen vijf leuke dingen van die dag op. Als je hoofd druk bezig is om leuke dingen te bedenken, is het veel moeilijker om je ook nog zorgen te maken.