jongere 12 - 18 jaar > mensen die je helpen > ziekenhuis

Het moet soms, maar je wilt natuurlijk liever niet naar het ziekenhuis. Als je vaak in het ziekenhuis komt, ken je veel van de verpleegkundigen en heb je vast ook een eigen arts die veel van jou weet. Er zijn in het ziekenhuis ook leuke dingen die je kan doen. Je hebt misschien een eigen televisie of computer.

 • Neem lekker je eigen dekbed en je kussen mee naar het ziekenhuis. Natuurlijk mag je ook een knuffel meenemen, een boek, strips, spelletjes en je eigen muziek. In het dagboekje dat je hebt gekregen bij het ‘hou me vast’-doosje zit een checklist wat je allemaal mee kunt nemen naar het ziekenhuis.

 • Geef goed aan wat je zelf wilt doen in het ziekenhuis. Verpleegkundigen willen graag voor je zorgen maar misschien kun je ook best dingen zelf (wassen bijvoorbeeld).

 • Misschien vind je het wel vervelend dat een verpleegkundige jou wast. Zeg dit dan gewoon. De verpleegkundige heeft vaker jongeren van jouw leeftijd op de afdeling en samen bedenken jullie wel een oplossing.

 • In het ziekenhuis kunnen je vrienden en vriendinnen ook gewoon op bezoek komen.

 • Wist je dat je vader of moeder bij jou mag blijven slapen in het ziekenhuis? Ook als je al wat ouder bent kan dat altijd en is dat helemaal niet raar. Op je kamer komt dan een extra bed, zodat je vader of moeder lekker dichtbij is.

 • Vind je het eten in het ziekenhuis echt niet lekker dan zou je kunnen vragen of iemand van thuis of van de familie eens iets lekkers voor je meeneemt. Vraag even aan de dokter of de verpleegkundige of je alles mag eten. Soms mag dat even niet.

 • Laat een vriend of vriendin je favoriete muziek downloaden. Dan kan je daar lekker naar luisteren in het ziekenhuis.

 • Het kan helpen om je vragen aan artsen op te schrijven. Bijvoorbeeld of je lichaam verandert. Geen enkele vraag is gek. Durf ze te stellen! Wees voorzichtig met wat je vindt op internet. Niet iedere bron is betrouwbaar. Let op met blogs. Dat zijn persoonlijke verhalen van mensen, dat is niet jouw verhaal.

 • Laat weten als je pijn hebt. Pijn kan je bang maken en ervoor zorgen dat je geen energie hebt om andere dingen te doen die je juist heel leuk vindt. Vaak wordt er in het ziekenhuis een score van de pijn bijgehouden. Hiervoor gebruiken ze een pijnliniaal of speciale pijnscorelijsten. Voor artsen en verpleegkundigen is het anders erg moeilijk inschatten hoeveel pijn je hebt. Zo’n pijnliniaal zit ook in het ‘hou me vast’-doosje dat je gekregen hebt.

 • Het kan zijn dat je wel eens met iemand over je zorgen wilt praten. De verpleegkundige kan dan bijvoorbeeld een afspraak maken met een psycholoog of met een maatschappelijk werker. Die mensen kunnen je proberen te helpen omgaan met je zorgen.

 • Gebruik het dagboekje uit het doosje om dingen op te schrijven die je dwars zitten. Je hoeft dat aan niemand te laten lezen en toch kan het enorm opluchten.

 • Heel veel dingen die in het ziekenhuis moeten gebeuren, kunnen ook thuis gedaan worden. Daar zijn speciale kinderthuiszorgorganisaties voor. Je kunt dan lekker thuis blijven, chillen met je vrienden of gewoon naar school gaan.

 • Er bestaan ook websites waar je in gesprek kunt gaan met lotgenoten.

 • Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meebeslissen of ze een behandeling willen of niet (denk aan bijvoorbeeld medicijnen innemen, sondevoeding of fysiotherapie). Voordat een arts een behandeling mag starten is toestemming van je ouders en van jou zelf nodig. Als ouders en jongere het niet met elkaar eens zijn, dan moet de arts de mening van de jongere volgen. Je moet als jongere wel de voors en tegens goed tegen elkaar kunnen afwegen. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf over een behandeling. Daarvoor mag en moet je dus ook alle vragen stellen die je hebt. En bedenk: domme vragen bestaan niet!

 • In het ziekenhuis kun je vaak ook voor school werken. Dan mis je niet zoveel. In sommige ziekenhuizen zijn speciale docenten die les geven aan jongeren die lang in het ziekenhuis moeten blijven. Je vader en moeder kunnen ook op jouw school vragen of ze huiswerk voor je mee kunnen nemen. Jouw school kan ook zorgen voor een speciale computer. Hiermee kun je contact houden met je klas en kun je meedoen met de les. Kijk eens op www.klassecontact.nl

 • Altijd al eens iets met muziek of presenteren willen doen? In veel ziekenhuizen hebben ze een studio waarin je je eigen muziek en video-opnamen kunt opnemen.

 • Wil jij af en toe ook wel eens naar een plekje toe… om je weer goed en sterk te voelen. Een plek waar er alle ruimte is voor jouw fantasie en dromen. Op internet kun je hier tips voor vinden bijvoorbeeld www.regenboogboom.nl