jongere 12 - 18 jaar > mensen die je helpen > huisarts

Jullie huisarts is een soort vertrouwenspersoon. Hij of zij kent niet alleen jou goed maar ook je gezinsleden. Het is soms best lastig om bepaalde zaken met je ouders te bespreken. Dan kun je ervoor kiezen om dat met je huisarts te doen. Het is daarom fijn dat die huisarts regelmatig contact met jullie heeft.

  • Je huisarts kan samen met jou een oplossing bedenken voor lastige klachten, zoals vermoeidheid, jeuk of pijn. Die klachten kunnen bijvoorbeeld van medicijnen of van spanningen komen. De huisarts kan dan overleggen met je (kinder)arts of bijvoorbeeld een fysiotherapeut inschakelen voor oefeningen of massages.

  • Als je het moeilijk vindt om aan te geven hoeveel pijn je hebt, hoeveel jeuk je voelt, hoe moe of bang je bent dan kun je het pijnliniaaltje uit het 'hou me vast'-doosje gebruiken. De huisarts kan hiermee samen met jou meten hoe erg het is en dan kijken wat hij hier het beste aan kan doen.

  • Angst is heel normaal als je een levensbedreigende ziekte hebt. Erover praten is lastig, maar doe dat toch. Soms helpt het als je beter weet wat je te wachten staat, of misschien komt jouw angst wel door de medicatie. Je huisarts kan je hierbij helpen.

  • Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meebeslissen of ze een behandeling willen of niet (denk aan bijvoorbeeld medicijnen innemen, sondevoeding of fysiotherapie). Voordat een arts een behandeling mag starten is toestemming van je ouders en van jou zelf nodig. Als ouders en jongere het niet met elkaar eens zijn, dan moet de arts de mening van de jongere volgen. Je moet als jongere wel de voors en tegens goed tegen elkaar kunnen afwegen. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf over een behandeling. Daarvoor mag en moet je dus ook alle vragen stellen die je hebt. En bedenk: domme vragen bestaan niet!

  • Het kan zijn dat door bepaalde medicijnen je haren uitvallen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Je huisarts weet bij welke medicijnen dat voorkomt. Er zijn stichtingen die pruiken maken van echt haar.