jongere 12 - 18 jaar > mensen die je helpen> kinderthuiszorg

Als je dingen niet meer zelf kunt en je moet laten helpen door vreemden is dat heel vervelend. Toch kan het juist ook wel prettig zijn om niet altijd aan je ouders te hoeven vragen je te helpen. Er zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die zorg verlenen aan zieke kinderen  en jongeren thuis. Dit wordt kinderthuiszorg genoemd. Zij doen de dingen bij jou  die jouw ouders zelf niet willen of kunnen doen. Denk aan prikken, spoelen en al die andere vervelende dingen.

  • De thuiszorgverpleegkundige kan je helpen om zo veel en lang mogelijk gewoon thuis te blijven, ondanks dat je hulp nodig hebt. De verpleegkundige luistert naar jouw wensen en ideeën over hoe je zorg wilt krijgen. Ze snapt heel goed hoe lastig het voor jou is dat je niet alles zelf kunt en houdt daar rekening mee. Ze is gewend om met zieke kinderen van jouw leeftijd om te gaan.

  • Doordat je een ziekte hebt gaan mensen je soms betuttelen. Iedereen doet alles voor je. Misschien vind je dat wel helemaal niet fijn. Geef dat gewoon aan. Vertel wat jij graag zelf wilt doen (en wat niet).

  • Niemand kent jouw lichaam zo goed als jijzelf. De verpleegkundige kent je ziektebeeld en kan je tips geven hoe je jezelf  het beste in een goede conditie kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan doorbewegen van je voeten als je een tijd veel stil ligt. Of aan massage van je rug zodat je geen pijn krijgt. Misschien bestelt ze een speciaal matras waardoor je huid minder last heeft van het liggen.

  • Misschien hebt je wel injecties nodig, voeding via een sonde, of moet er bloed geprikt worden of word je misschien wel met zalf ingesmeerd. Er zijn heel veel dingen die de verpleegkundige aan jou of je ouders kan leren het zelf te doen als je dat zou willen.

  • Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meebeslissen of ze een behandeling willen of niet (denk aan bijvoorbeeld medicijnen innemen, sondevoeding of fysiotherapie). Voordat een arts een behandeling mag starten is toestemming van je ouders en van jou zelf nodig. Als ouders en jongere het niet met elkaar eens zijn, dan moet de arts de mening van de jongere volgen. Je moet als jongere wel de voors en tegens goed tegen elkaar kunnen afwegen. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf over een behandeling. Daarvoor mag en moet je dus ook alle vragen stellen die je hebt. En bedenk: domme vragen bestaan niet!

  • Soms heb je zoveel medicatie dat je ze wel eens vergeet in te nemen. Je kunt je mobiel instellen om je eraan te herinneren dat het tijd is voor je medicijnen.

  • Je kunt samen met de verpleegkundige ook leuke dingen doen, zoals gekke foto's maken, een wandeling in een rolstoel of een leuk filmpje voor je ouders of vrienden opnemen.

  • Behoefte aan contact met lotgenoten? De verpleegkundige weet vast websites waar je die kunt vinden.

  • Je favoriete DJ ontmoeten? Of een andere wens die je graag in vervulling wilt laten gaan? Er kan meer dan je denkt. De verpleegkundige kan je hiermee vast wel helpen.