jongere 12 - 18 jaar > mensen die je kent van > sport/hobby/bijbaan

Ook als je niet overal even goed in bent, is het belangrijk om met anderen te sporten of leuke dingen te doen. Wees niet bang en zoek iets dat bij je past en waar je plezier aan hebt.

  • Kiezen voor een sport is niet zo vanzelfsprekend als je ziek bent. Misschien kun je de inspanningen niet volhouden, of vinden je ouders het niet verstandig. Toch is het heel goed mogelijk dat er een sport of hobbyclub is, waar je wel aan mee kunt doen. Kun je zelf niets verzinnen, laat dan anderen die jou goed kennen eens meedenken. Misschien verzinnen ze wel iets, waar jij zelf niet aan had gedacht.

  • Vind je het spannend om aan een nieuwe sport te beginnen? Bij de meeste clubs kun je een paar proeflessen meedoen om te kijken of je het leuk vindt en of het je lukt. Durf je niet alleen? Dan kun je bij de proeflessen altijd vragen of er iemand bij je in de buurt blijft.

  • Als een sport niet lukt voor jou, dan zijn er ook nog andere hobbyclubs, waar je met een groep leuke activiteiten doet. Je kunt bijvoorbeeld denken aan muziekles, een schaakclub, een crea-clubje of een musicalgroep of de scouting. Bij die scouting hebben ze vaak speciale groepen voor kinderen die niet alles goed kunnen. Er is vaak meer in je buurt te doen dan je misschien denkt.

  • Je eigen geld verdienen, dat willen de meeste jongeren. Om te sparen voor een dure aankoop, of gewoon, omdat je dan minder afhankelijk bent van je ouders. Zou jij graag een bijbaan willen? Er zijn mensen die je eventueel kunnen helpen met zoeken. Denk aan: maatschappelijk werk via school of ziekenhuis/revalidatiecentrum, www.emma-at-work.nl, lokaal gehandicaptenplatform, de WMO van de gemeente, een ambulant begeleider of je decaan op school.

  • Voor sommige jongeren is een bijbaan bij een bedrijf of instelling niet zo goed mogelijk vanwege hun ziekte. Maar bijverdienen kun je ook door losse klusjes te doen voor mensen die je kent. Doe een oproep in je familie-, vrienden- en kennissenkring en vraag of ze een passend klusje voor je hebben om ook bij te kunnen verdienen. Wie weet wat het oplevert.