jongere 12 - 18 jaar > mensen die je kent van > school

Op een middelbare school of in het beroepsonderwijs kent niet iedereen je, zoals op een basisschool. Dus heeft niet iedereen er vanzelf begrip voor dat jij een toets mag inhalen of dat je niet mee hoeft te doen met atletiek. Hieronder vind je wat tips die je kunnen helpen om zo gewoon mogelijk mee te kunnen doen.

  • Soms nemen volwassenen beslissingen over wat jij op school wel en niet kunt, zonder dat jij hierover je mening hebt gegeven. Je mag dit gerust aangeven bij je ouders of bij je mentor. Ze bedoelen het goed, maar vergeten soms dat jij zelf ook goede ideeën hebt.

  • Als de schooldagen heel vermoeiend voor je zijn, dan kan het zijn dat je nauwelijks meer energie hebt voor leuke dingen. Als dat af en toe een keer zo is, is dat niet erg. Dat heeft iedereen wel eens. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al je vrije tijd nodig hebt om thuis op de bank uit te rusten. Het kan helpen om dan minder lang naar school te gaan, of bepaalde vakken eerder te laten vallen.

  • Lukt het je niet om naar school te gaan, of maar af en toe? Dan kun je thuis via www.klassecontact.nl met een speciale laptop toch in de klas meekijken en zelfs meedoen. Jouw mentor of zorgcoördinator op school kan hiervoor zorgen.

  • Andere leerlingen, maar ook docenten, kunnen vaak niet zien wat er met jou aan de hand is. Als je pijn hebt of je bent moe, wil je dat misschien ook liever niet laten zien. Maar als je altijd heel vrolijk bent, altijd je huiswerk af hebt en nooit klaagt over pijn, denken ze misschien wel dat het allemaal wel meevalt met jouw ziekte. Terwijl het best zo kan zijn dat je er heel hard voor moet werken en elke dag pijnstillers moet slikken. Het helpt om te praten over je ziekte en wat dit betekent voor jou. Tijdens een mentorles kun je vragen of je hier een keer iets over mag vertellen. Je kunt er ook een spreekbeurt over houden met een Powerpointpresentatie.

  • Stap ook zelf naar docenten toe om te vertellen als het (een keer) niet lukt. Docenten willen best huiswerk of toetsen aanpassen als ze weten waarom het je niet lukt.

  • Op veel scholen is een ambulant begeleider, die er speciaal is voor jongeren met een ziekte of andere beperking. Dit is iemand, die veel weet over de gevolgen van een aandoening op het volgen van school. Via je mentor kun je vragen of de ambulant begeleider met je meedenkt over waar jij tegenaan loopt op school. Samen kun je dan zoeken naar een passende oplossing.