jongere 12 - 18 jaar > mensen die bij je horen > oppas

Iemand die op je past kent je wel, maar hij of zij gaat ook gewoon weer weg. Dat kan heel prettig zijn. Vaak kan zo’n oppas goed luisteren en dan kun je eens even lekker vertellen wat je dwars zit.

  • Mag jij alleen blijven als je ziek thuis bent en je ouders zijn er niet? Veel jongeren vinden dat ze best alleen kunnen blijven en voor zichzelf kunnen zorgen. Maar dat lukt niet altijd. Vaak is er dan oppas in huis, zodat de zieke niet alleen is. Hoe is dat voor jou? Als je het soms vervelend vind, probeer er dan gewoon het beste van te maken. Spreek met de oppas af wat jij fijn vindt en wat je liever niet wilt.

  • Jongeren merken soms dat het gemakkelijker is om aan de oppas te vertellen hoe je je voelt. Dat is heel normaal en mag je gerust doen. Als je er maar met iemand over kunt praten.

  • Als je een nieuwe oppas krijgt, die je nog niet zo goed kent, kost het even tijd om elkaar te leren kennen. Je kunt samen een ‘wie ben jij’-interview doen. Schrijf of bedenk vragen over wat je wilt weten van de oppas. En de oppas bedenkt vragen over wat hij of zij over jou wil weten. Daarna interview je elkaar. Verzin ook eens wat gekke vragen, zoals: als je op vakantie gaat en je mag maar drie dingen meenemen: wat zou je dan meenemen? En: als je één miljoen euro zou winnen, wat zou je dan allemaal met het geld doen?