jongere 12 - 18 jaar > mensen die bij je horen > verkering

Dat je verliefd wordt, is heel normaal. Ook als je ziek bent. Maar het kan knap lastig zijn, om verkering te hebben als je ziek bent. ’t Is niet zo eenvoudig om eens lekker met zijn tweeën te zijn als je niet of moeilijk naar buiten kunt.

 

  • Ben je wel eens verliefd? En heb je al eens verkering gehad? Veel jongeren vinden het moeilijk om verkering te vragen, omdat ze bang zijn dat die ander toch ‘nee’ zal zeggen, omdat ze ziek zijn. Dat is niet raar. Maar het is goed om te weten dat verkering vragen voor iedereen spannend is, ook als je niet ziek bent. En als je het niet probeert, lukt het zeker niet.

  • Misschien vind je het wel ingewikkeld om met je vriend of vriendin te praten over je ziekte. Of denk je dat hij of zij niet van je houdt omdat je ziek bent. Dat is niet gek. Ook gezonde kinderen zijn vaak onzeker over hun verkering. Toch is het belangrijk om gewoon te zeggen wat je voelt of denkt en je vriendje of vriendinnetje te vragen dat ook te doen. Dan weet je wat je aan elkaar hebt.

  • Veel jongeren merken dat verkering krijgen niet zo vanzelfsprekend verloopt als bij gezonde leeftijdgenoten. De beperkingen die je hebt, kunnen je dan nog meer in de weg gaan zitten. Dat is heel begrijpelijk. Je kunt het helaas niet altijd wegstoppen. Blijf er daarom zoveel mogelijk samen over praten.

  • Is praten een beetje ongemakkelijk? Veel jongeren vinden het makkelijker via WhatsApp of een andere app. Dan hoef je elkaar niet aan te kijken en kun je zelf kiezen wanneer je iets stuurt. En je kunt rustiger nadenken over hoe je iets wilt zeggen. Dat kan helpen.

  • Soms vinden jongeren dat hun ouders zich veel bemoeien met hun verkering. Als je dat vindt, wordt dan niet meteen boos, maar bespreek gewoon met je ouders dat je graag wilt dat dit privé is voor jou.