jongere 12 - 18 jaar > mensen die bij je horen > vrienden

 

Juist als je ziek bent, kan het prettig zijn om eens lekker met je vrienden of vriendinnen te praten en leuke dingen te doen. Met hen kun je lekker lol maken, ook als je misschien veel in bed moet liggen. Je denkt dan even niet aan ziek zijn en kunt gewoon eens even grappen maken over dokters over zusters, lekker kletsen over school of over sport. Ze snappen welke muziek je leuk vindt en wat je gek of vervelend vindt.

 

  • Als je ziek bent, kan vriendschap heel erg belangrijk zijn. Maar soms ook ingewikkeld. Misschien heb je minder kansen om andere jongeren te leren kennen of om vaak samen af te spreken. Maar vrienden heb je nodig. Hoe zorg jij ervoor dat je vrienden maakt?

  • Als je minder vaak kunt afspreken met je vrienden of vriendinnen kun je misschien wel vaker bellen of chatten. Contacten onderhouden betekent dat je vrienden je opzoeken én dat jij zelf ook contact zoekt.

  • Weet je wat zo bijzonder is aan vriendschap als je ziek bent? Jongeren vertellen dat vrienden je aardig vinden om wie jij bent en niet omdat ze je zielig vinden. En dat je een vriend ook niet steeds hoeft uit te leggen waarom je iets niet kunt of waarom je medicijnen moet nemen. Wat is er bijzonder aan jouw vrienden en/of vriendinnen?

  • Het kan best zo zijn dat je goede vrienden of vriendinnen hebt en toch steeds moet uitleggen hoe dat zit met jouw ziekte. Neem het ze niet meteen kwalijk. Jij leeft elke dag met jouw ziekte en veel klachten die je kunt hebben, zitten aan de binnenkant van je lichaam. Zelfs voor goede vrienden is het moeilijk om echt precies te weten hoe jij je voelt. Ook omdat het heel wisselend kan zijn. Probeer het toch steeds uit te blijven leggen, hoe vervelend dat soms ook is.