jongere 12 - 18 jaar > mensen die bij je horen > opa - oma

Als je een opa of een oma hebt, dan heb je meestal geluk. Als zij oppassen, is dat soms gewoon een feestje. Zeker als je ouders hartstikke druk zijn, met hun werk of juist om dingen voor jou te regelen omdat je ziek bent. Opa´s en oma´s hebben vaak veel meegemaakt en hebben meestal wel meer zieke mensen en kinderen gezien.

  • Veel jongeren hebben een opa en oma die vaak komen helpen of komen oppassen. Opa’s en oma’s hebben vaak ook meer tijd dan je ouders. Vraag gerust of ze zin hebben om een spelletje met je te doen of te knutselen. Leuk om samen te doen.

  • Opa en oma kennen je al vanaf je geboorte. Zij weten dan ook goed wat jij leuk vindt, wat je lekker vindt en waar je goed in bent. Veel jongeren vinden het fijn om te praten met hun opa of oma. Dat kan soms ook gemakkelijker zijn dan praten met je ouders. Als dat zo is, doe dat dan gewoon. Praten is altijd goed.

  • Voor veel jongeren is op vakantie gaan of bij een vriend of vriendin logeren moeilijk. Bij je opa en oma logeren kan dan misschien wel. En misschien is er wel iets wat je heel graag nog een keer samen met opa en oma wilt doen. Er is dan maar één tip: praat erover!