kind tot 12 jaar > mensen die je helpen > ziekenhuis

Als je vaak in het ziekenhuis komt, ken je veel van de verpleegkundigen en heb je vast ook een eigen dokter die veel van jou weet. Toch kun je soms bang zijn voor wat er komt. Doet het misschien pijn, wat gaan ze allemaal doen, moet je misschien alleen blijven? Gelukkig zijn er in het ziekenhuis ook leuke dingen die je kan doen. Je hebt misschien een eigen televisie of computer.

 • Neem lekker je eigen dekbed en je kussen mee naar het ziekenhuis. Dan slaap je vast veel fijner. Natuurlijk mag je ook een knuffel meenemen, een boek, strips, spelletjes en je eigen muziek. In het dagboekje dat je hebt gekregen bij het ‘hou me vast’- doosje zit een checklist/lijstje wat je allemaal mee kunt nemen naar het ziekenhuis. Heel handig!

 • Wist je dat je vader of moeder bij jou mag blijven slapen in het ziekenhuis? Op je kamer komt dan een extra bed, zodat je vader of moeder lekker dichtbij is.

 • In het ziekenhuis werkt meestal ook iemand die jou vertelt wat er allemaal gaat gebeuren. Hoe bepaalde onderzoeken gaan en die vooral ook leuke dingen met jou doet (een spelletje, een boekje lezen of gewoon lekker praten) zodat je wat afleiding hebt. Ze kan ook met jou mee naar een onderzoek als je vader en moeder niet kunnen. Ook kan ze jou afleiden en met je praten als je pijn hebt. Deze persoon noemen ze een pedagogisch medewerker.

 • Heel veel ziekenhuizen hebben een eigen website en zelfs ook een kindersite. Kijk met je vader of moeder maar eens op de site van het ziekenhuis. Daar kan je al veel informatie vinden.

 • Je kunt aan de dokter die jou behandelt of de verpleegkundige alles vragen over jouw ziekte. Zij kunnen jou dat heel goed vertellen. Samen met je vader en moeder kun je al je vragen opschrijven. Het kan zijn dat je niet direct een antwoord krijgt op al deze vragen, maar stel ze toch maar gewoon.

 • Als je lang in het ziekenhuis moet blijven wordt er vaak een dagprogramma gemaakt. Dan weet je precies wat er op een dag gaat gebeuren. Dit kan je samen met je vader en moeder en de verpleegkundige maken. Hierop kan je zetten wanneer je gewassen wordt, wanneer je gaat eten, wanneer er bezoek komt en hoe laat je gaat rusten of slapen. Zo kan je precies zien wat er op een dag gebeurt.

 • Veel dingen die in het ziekenhuis moeten gebeuren kunnen ook thuis gedaan worden. Er zijn verpleegkundigen die thuis voor je kunnen zorgen of op school. Deze verpleegkundigen werken bij een kinderthuiszorgorganisatie.

 • In het ziekenhuis kun je vaak ook voor school werken. Dan mis je niet zoveel. In sommige ziekenhuizen zijn speciale juffen en meesters die les geven aan kinderen die lang in het ziekenhuis moeten blijven. Je vader en moeder kunnen ook op jouw school vragen of ze huiswerk voor je mee kunnen nemen. Jouw eigen juf of meester kan ook zorgen voor een speciale computer. Hiermee kun je contact houden met je klas en kun je meedoen met de les.  Kijk met je ouders eens op www.klassecontact.nl

 • Als je je niet zo fijn voelt en je vader en moeder zijn even weg, dan kun je dat zeggen tegen de verpleegkundige. Zij kan dan je vader of moeder bellen of zorgen dat je zelf kan bellen. of ze zorgt dat de pedagogisch medewerker iets leuks met je gaat doen. Misschien vind jij het wel heel fijn om foto’s bij je te hebben van de mensen die jij lief vindt. Die kan je in een fotoboekje doen en als je ze dan mist kun je er in kijken.

 • In sommige ziekenhuizen mag zelfs je huisdier even op bezoek komen! Vraag het maar eens aan de verpleegkundige.

 • Als je vader en moeder een weblog hebben. Dat is een soort dagboek op internet of een Facebookpagina, kunnen ze hierop zetten dat je in het ziekenhuis ligt. Misschien krijg je dan wel heel veel kaartjes. In het dagboekje dat in het ‘hou me vast'-doosje zit, staat precies hoe je een weblog kunt maken. Laat dat maar eens aan je vader en moeder zien.

 • Gebruik het dagboekje uit het doosje om dingen op te schrijven die je dwars zitten. Je hoeft dat aan niemand te laten lezen en toch kan het enorm opluchten. Ook kan je er dingen in opschrijven die je heel erg leuk vindt. Ook handig als je je verveelt in het ziekenhuis.

 • Vind je het eten in het ziekenhuis echt niet lekker dan kun je vragen of iemand van thuis of van de familie eens iets lekkers voor je meeneemt. Vraag wel even aan de dokter of de verpleegkundige of je alles mag eten. Soms mag dat even niet.

 • De beste manier om je te ontspannen, is hard lachen.  Ken je de cliniclowns al? Met hen kan je echt lachen. Misschien zie je ze in het ziekenhuis. De verpleegkundige kan voor jou regelen dat ze bij jou aan bed komen. Maar ze zijn ook online te vinden op www.hoteldecuberdonske.be. Via de webcam kun je in contact met ze komen.

 • Af en toe naar een plekje toe om je weer goed en sterk te voelen. Een prachtige, veilige plek waar je even niet bang hoeft te zijn, je verdrietig voelt of pijn hebt. Een plek waar er alle ruimte is voor jouw fantasie en dromen. Kijk dan eens met je vader en moeder op www.regenboogboom.nl de mensen hiervan komen ook regelmatig in het ziekenhuis langs. Vraag het maar eens aan de verpleegkundige.