kind tot 12 jaar > mensen die je helpen > huisarts

Komt er bij jou thuis wel eens een dokter op bezoek? Dan is dat waarschijnlijk jullie huisarts. Naar deze dokter gaan je vader en moeder en broertjes en zusjes ook wel eens toe. Dat is fijn. Zo weet hij of zij ook wie  jij bent en waar je last van hebt. Als er dan wat is, kan de dokter meteen helpen.

  • Jouw dokter weet van alles over je ziekte, maar ook wat voor jou belangrijk is. Misschien wel dingen waar je vader en moeder nog niet aan gedacht hebben. En als er iets is waar je met je vader en moeder niet goed over kunt praten, dan mag je dat altijd tegen je dokter zeggen.

  • Door jouw ziekte kan het zijn dat je misschien niet alles meer zelf kunt doen. Je dokter weet precies wie je dan kan helpen. Zo zijn er bijvoorbeeld verpleegkundigen die bij je thuis komen of op school. En er is een rolstoel (stoel op wieltjes) voor als je erg moe bent. Ook dat kan de dokter (huisarts) voor je regelen of aan je ouders vertellen wat ze moeten doen.

  • Misschien heb je wel eens last van jeuk of pijn of ben je erg moe. De dokter weet precies of dit van je ziekte komt of misschien wel door de pillen of door de drankjes die je krijgt. Hij kan je dan onderzoeken of je bloed nakijken. Of je naar iemand toesturen die je kan helpen om de pijn te laten verdwijnen als hij het zelf niet goed kan. De dokter zal ook veel praten met de dokter die je vanuit het ziekenhuis goed kent.

  • Als je het moeilijk vindt om aan te geven hoeveel pijn je hebt, hoeveel jeuk je voelt, hoe moe of bang je bent dan kun je de pijn liniaal uit het ‘hou me vast'-doosje gebruiken. De dokter kan hiermee samen met jou meten hoe erg het is en kijken wat hij/zij hier het beste aan kan doen.

  • Als je ziek bent, ben je ook misschien weleens bang. Omdat je niet alles snapt, of niet weet wat er komt of gewoon omdat het angstig voelt van binnen. Dat is helemaal niet raar. Voel jij je bang, praat er dan over met je vader en moeder of met de dokter. Zij kunnen helpen om te zorgen dat je je minder bang voelt.

  • Soms wil je een keer niet aan ziek zijn denken, maar iets leuks doen. Wat leuk zou het zijn om met jullie gezin gratis op vakantie te gaan. Of een dagje uit. Naar de Efteling bijvoorbeeld! Het kan zijn dat je dokter een brief moet schrijven hiervoor maar dat vindt hij vast geen probleem. Kijk maar eens samen met je vader of moeder op internet.

  • Het kan zijn dat door bepaalde medicijnen je haren uitvallen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Je arts weet bij welke medicijnen dat voorkomt. Er zijn stichtingen die pruiken maken van echt haar.