kind tot 12 jaar > mensen die je kent van > school

Als je lichaam niet zo goed werkt, lukt het misschien niet om aan alles mee te doen op school. Misschien kun je niet zo netjes schrijven of vind je gymnastiek erg vermoeiend. Of je hebt iets anders dat niet zo goed gaat. Weet je dat er veel hulpmiddelen en tips zijn om toch zo gewoon mogelijk mee te blijven doen? Hier vind je er een paar, die je kunnen helpen.

  • Als je een tijdje niet naar school kunt, worden je klasgenoten nieuwsgierig hoe het met je gaat. Ze zullen je vast wel post sturen. Jij kunt ze zelf ook een kaartje of een e-mailtje sturen. Er zijn scholen die een eigen website maken van de klas, of een pagina op Facebook of op Twitter. Daar kan iedereen van de klas berichtjes op zetten.

  • Voor je klasgenoten is het fijn om te weten wat je precies hebt. En wie kan dat beter vertellen dan jij zelf! Je kunt vragen aan je juf of meester of je tijdens een kringgesprek hierover mag vertellen, of je maakt er een PowerPointpresentatie van voor een spreekbeurt. Als je klasgenoten weten wat er met jou aan de hand is, begrijpen ze je ook beter. Als je het moeilijk vindt om er zelf over te vertellen, kun je altijd vragen of iemand je kan helpen of om het samen met jou te doen.

  • Misschien kun je niet zo hard rennen als andere kinderen, of je houdt dat maar even vol. Jouw juf of meester kan bij de gymles en bij het buiten spelen de spelregels voor iedereen een beetje aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de regel gebruiken dat elk kind bij een tikspel ook even moet rusten in een hoepel, waar je niet getikt mag worden.

  • Voor veel kinderen is typen gemakkelijker dan schrijven. Als dat zo is, kan het helpen om in de klas een laptop, een i-pad of een alfasmart te gebruiken.

  • Er zijn ook dingen zijn die jij heel goed kunt. Vraag eens aan je vader of moeder, je vriend(inn)en en je juf of meester waar jij goed in bent. En waarschijnlijk weet jij zelf ook wel wat jij heel goed kan.

  • Lukt het je niet om naar school te gaan, of maar af en toe? Dan kun je thuis via www.klassecontact.nl met een speciale laptop toch in de klas meekijken en zelfs meedoen. Jouw juf of meester kan hiervoor zorgen.