kind tot 12 jaar > mensen die je helpen > kinderthuiszorg

Als je lichaam niet gewoon alles doet wat jij wilt, is er soms hulp nodig. Het fijnste is natuurlijk als je vader of moeder je helpen. Maar dat kan niet altijd en dan is het goed dat anderen jou helpen.  Wist je dat er dan verpleegkundigen (sommige kinderen noemen hen ook wel zusters of verpleegsters) zijn die bij zieke kinderen thuis komen om voor ze te zorgen? Dit noemen ze kinderthuiszorg.

 

  • De verpleegkundigen van de kinderthuiszorg zullen proberen jou zo goed mogelijk te leren kennen. Want dan kunnen zij het beste voor je zorgen.  Natuurlijk mag jij de verpleegkundigen ook beter leren kennen. Wees nieuwsgierig en vraag gewoon wat jij wilt weten.

  • De verpleegkundigen weten goed wat voor jou belangrijk is, wat past bij je leeftijd, wat je leuk vindt of juist moeilijk. Je kunt daar ook samen over praten. Juist ook over dingen die moeilijk zijn om met je vader en moeder over te praten.

  • Soms helpen de verpleegkundigen ook met ingewikkelde dingen die je vader of moeder niet goed kunnen(bijvoorbeeld een sonde inbrengen of prikken). Of ze leren het aan je vader en moeder.

  • De verpleegkundigen kunnen aan  jou uitleggen waarom ze bepaalde dingen bij jou doen. Misschien moet je wel een prik krijgen of vieze medicijnen slikken. Als je dat allemaal heel vervelend vindt, dan kan je dat vertellen. Ze kunnen de pillen misschien ook wel in een drankje geven of met een beetje ranja of vla mengen.

  • Je kunt een wekker/of je mobiel instellen om je eraan te herinneren dat het tijd is voor je medicijnen.

  • Het kan best zijn dat je je weleens verdrietig voelt en dat je dat vervelend vindt voor je vader of moeder. Als je dat vertelt tegen de verpleegkundige van kinderthuiszorg, lucht dat soms even op.

  • Misschien gaat je lichaam wel steeds een beetje minder goed werken. De verpleegkundige heeft dan handige tips hoe je toch zoveel mogelijk zelf dingen kunt doen. Of ze regelen dingen die jou helpen.  Je kunt denken aan speciaal speelgoed of een speciaal bed of een fysiotherapeut (iemand die je helpt om beter te kunnen bewegen).

  • Je kunt samen met de verpleegkundige ook leuke dingen doen, zoals gekke foto's maken, een wandeling met een rolstoel (stoel op wieltjes) of een leuk filmpje voor je vader en moeder opnemen of lekkere cakejes bakken.

  • Misschien heb je wel eens zin in een lekkere douche, maar word je daar te moe van. De verpleegkundige heeft goede ideeën, zoals jou bij je vader of moeder op schoot onder de douche zetten.

  • Zou je supergraag nog eens met dolfijnen willen zwemmen? Of lijkt het je leuk om een hele dag prins of prinses te zijn? Wat is jouw droom om nog eens te doen? Er zijn  mensen die wensen van zieke kinderen laten uitkomen. De verpleegkundige kan je hierbij misschien ook wel helpen.