kind tot 12 jaar > mensen die bij jou horen > vrienden

Juist als je ziek bent, kan het prettig zijn om eens lekker met je vriendjes of vriendinnetjes te praten en te spelen. Daar kun je lekker lol mee maken, ook als je misschien veel in bed moet liggen. Je denkt dan even niet aan ziek zijn en kunt gewoon eens even grappen maken over dokters of zusters, lekker kletsen over school of over sport. Ze snappen welke muziek je leuk vindt en wat je gek of vervelend vindt.

  • Iedereen heeft vriend(inn)en nodig, andere kinderen met wie je gezellig samen kunt spelen, met wie je kunt lachen en je geheimen kunt delen. Als je vaak ziek bent, of als je minder goed kunt bewegen, is het soms minder gemakkelijk om vrienden te maken. Soms weten kinderen ook niet zo goed hoe ze met een kind met een ziekte moeten omgaan. Dat komt omdat ze vaak niet precies weten wat je hebt en wat je (niet) kunt. Soms vinden ze je zielig, terwijl jij dat niet wilt. Dan helpt het om er zelf over te vertellen. Ook is het fijn als je zelf naar andere kinderen durft te gaan om te vragen of je mee mag spelen. Als je dat nog moeilijk vindt, mag je dat natuurlijk ook aan je vader of moeder vragen.

  • Als je minder vaak kunt afspreken met je vriend of vriendin kun je misschien wel vaker bellen of chatten met bijv. skype, i-message, whatsApp of Facetime. Als je zelf geen mobieltje hebt of een computer waarmee dat kan, kun je vragen of je die van je vader en moeder een keertje mag lenen.

  • Weet je wat zo bijzonder is aan vriendschap als je ziek bent? Kinderen vertellen dat vrienden je aardig vinden om wie jij bent en niet omdat je zielig bent. En dat je een vriend ook niet steeds hoeft uit te leggen waarom je iets niet kunt of waarom je medicijnen moet nemen. Wat is er bijzonder aan jouw vrienden/vriendinnen?

  • Ben je wel eens verliefd? En heb je misschien al een keer echt verkering gehad? Sommige kinderen vinden het moeilijk om verkering te vragen, omdat ze bang zijn dat die ander toch ‘nee’ zal zeggen, omdat ze ziek zijn. Dat is niet raar. Maar het is goed om te weten dat verkering vragen voor iedereen spannend is, ook als je niet ziek bent. En als je het niet probeert, lukt het zeker niet.