kind tot 12 jaar > mensen die bij jou horen > opa - oma

Veel kinderen hebben een opa of oma, die vaak op bezoek komt of komt oppassen. Dat kan heel gezellig zijn. Zeker als je vader en moeder hartstikke druk zijn, met hun werk of juist om dingen voor jou te regelen omdat je ziek bent. Opa´s en oma´s hebben vaak veel meegemaakt en hebben meestal wel meer zieke mensen en kinderen gezien.

  • Veel kinderen hebben een opa en oma die vaak komen helpen of komen oppassen. Opa’s en oma’s hebben vaak ook meer tijd dan je vader en moeder. Vraag gerust of ze zin hebben om een spelletje met je te doen of te knutselen. Leuk om samen te doen.

  • Opa en oma kennen je al vanaf je geboorte. Zij weten dan ook goed wat jij leuk vindt, wat je lekker vindt en waar je goed in bent. Veel kinderen vinden het fijn om te praten met hun opa of oma. Dat kan soms ook gemakkelijker zijn dan praten met je vader en moeder. Als dat zo is, doe dat dan gewoon. Praten is altijd goed.

  • Voor veel kinderen is op vakantie gaan of bij een vriendje logeren moeilijk. Bij opa en oma logeren kan dan misschien wel. Een logeerpartij lijkt dan wel een echte vakantie. Hoe vind jij het om bij je opa en oma te logeren?